dimecres, 17 de març del 2010

'Bernarda Alba' social

La Sala Principal del Teatro Español de Madrid acull des d’ahir una versió molt especial del clàssic de Lorca La casa de Bernarda Alba. Es tracta d’un muntatge íntegrament interpretat per dones d’ètnia gitana en situació d’exclusió social, analfabetes en la seva major part. La companyia sevillana TNT és la responsable d’una versió que la seva directora Pepa Gamboa defineix com fragmentada i heterodoxa.

Altres responsables de la proposta són Ricardo Iniesta, creador d’aquest laboratori Territorio Nuevos Tiempos (TNT) i l’actriu Silvia Garzón, encarregada de posar en funcionament el taller teatral que ha donat origen a l'espectacle, situat al poblat xabolista sevillà d’El Vacie.

La idea d’adaptar aquest text surt, segons ha declarat la seva creadora a El Mundo, al constatar molts paral·lelismes amb la situació d’aquestes dones i el text, ja que, si més no, el seu és un tancament a cel obert. Per la seva banda, Lole del Campo, que interpreta el paper de Martirio afirma que per a elles aquesta obra significa molt perquè mai havíem sortit d’El Vacie i això ens obre portes.

L’obra es va estrenar el novembre de 2009 a Sevilla i des d’aleshores ja ha rebut premis com el d’El Público-Canal Sur al Esdeveniment Revelació 2009. Estarà en cartell fins al dia 14.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada